Beheer uw energieverbruik
Installeer een programmeerbare thermostaat om de temperatuur in uw woning aangenaam te houden, en uw verbruik onder controle.
Kies voor een betere waterverwarmer
Vervang uw boiler met voorraadtank door een doorstroomapparaat dat water volgens behoefte verwarmt.
Plaats verlichting met bewegingssensoren
Installeer buitenverlichting met bewegingssensoren zodat u de verlichting niet de hele nacht aan moet laten.
Maak gebruik van daglicht
Gebruik ramen en dakramen om natuurlijk licht in uw woning te brengen en de behoefte aan kunstverlichting te verminderen.
Beheer uw verbruik met een stekkerblok
Ook in stand-by- en slaapstand verbruiken toestellen stroom. Gebruik een stekkerblok om de voeding van uw kantoortoestellen en andere elektronica volledig uit te schakelen wanneer ze niet in gebruik zijn.
Plaats energie-effici├źnte ramen
Met het juiste type ramen voor uw klimaat bespaart u tweemaal: energie en geld. Denk eraan dat hoe lager de U-waarde is, hoe beter de isolatie, wat uitstekend is voor een koud klimaat. Een lage zontoetredingsfactor (ZTA of SHGC - solar heat gain coefficient) betekent dat er minder warmte binnenkomt; voor een warm klimaat kijkt u dus uit naar een lage ZTA. In gebieden met een stook- en koelseizoen kiest u voor een lage U- en lage ZTA-waarde.
Schakel over op een laptopcomputer
De volgende keer dat u een nieuwe computer koopt, kunt u misschien een laptop overwegen. Laptops verbruiken over het algemeen veel minder energie dan een desktopcomputer.
Installeer verlichtingsregeling
Bespaar energie en leef milieubewuster door dimmers of een geautomatiseerde verlichtingsregeling te installeren in uw woning.
Bescherm uw waterleidingen
Isoleer uw waterleidingen om uw energieverliezen te verlagen; een goede isolatie beschermt uw leidingen tegen vorst in de koude maanden en tegen uitzweting en mogelijke schimmelvorming tijdens de warme maanden.
Installeer een energiezuinige plafondventilator die het hele jaar zijn nut bewijst
Verminder uw energieverbruik en laat naar wens warme lucht circuleren of een koel briesje blazen met de bijbehorende instellingen op een energiezuinige plafondventilator. Schakel de plafondventilator uit in een ongebruikte kamer.
Verminder de zontoetreding met buitenzonwering
Buitenzonwering houdt de zon tegen voor ze uw woning binnenkomt. Zo bespaart u tijdens het koelseizoen geld op uw energiefactuur doordat uw airconditioning minder hard moet werken.
Voorzie licht waar u het nodig hebt
Installeer een verlichtingsrail boven werktafels of werkvlakken en gebruik kleinere bureaulampen waar u ze nodig hebt, zodat u de algemene plafondverlichting van het vertrek kunt doven en het energieverbruik daalt.
Is het tijd om uw oude ketel of boiler te vervangen?
Laat uw huidige systeem controleren door een specialist en vraag hem enkele kostenbesparende oplossingen voor te stellen of maak gebruik van zijn expertise om een nieuw energiezuinig systeem te kiezen dat geschikt is voor uw woning.
Feiten
  • Wereldwijd moeten meer dan een miljard mensen overleven met nauwelijks meer dan 4 liter water per dag.
  • Een gemiddeld huis is verantwoordelijk voor zo'n 10.000 kg broeikasgasemissie per jaar, tweemaal zoveel als de gemiddelde auto.
  • Thermische zonne-energie (warmte) kan worden gebruikt om zwembaden of het tapwater in woningen te verwarmen, en voor de ruimteverwarming van gebouwen.
  • Verlichting verbruikt bijna 15 % van het energieverbruik van een gezin. Nieuwe verlichtingstechnologie├źn kunnen het energieverbruik voor verlichting in woningen met 50 % tot 75 % verlagen.*
  • Primaire energiebronnen zijn aardolie, aardgas, steenkool, nucleaire brandstof en hernieuwbare energie. Elektriciteit is een secundaire energiebron die wordt opgewekt uit zo'n primaire energiebron.
Cijfers overgenomen van [*] het Amerikaans ministerie van energie (EERE); [*] het Amerikaans agentschap voor milieubescherming (EPA), inclusief ENERGY STAR; en [*] de Administratie voor milieu-informatie (EIA).