Laat machines vol draaien
Laat de wasmachine pas draaien wanneer u een volle machine hebt. Zo bespaart u makkelijk 190 liter per week.
Maak een warme dag niet nog warmer
Beperk op warme dagen het gebruik van ovens, fornuizen, was- en droogautomaten en andere toestellen die warmte ontwikkelen. Kook in de magnetron of op de buitengrill om energie te besparen en binnen geen extra warmte te creëren.
Doe uw reservekoelkast weg
U bespaart geld en energie als u een onnodige reservekoelkast in uw garage uitschakelt of wegdoet.
Gebruik tijdschakelaars wanneer u van huis weg bent
Plant u een vakantie en wilt u lichten en toestellen aan laten voor de veiligheid? Gebruik dan tijdschakelaars om het energieverbruik te beperken wanneer u niet thuis bent.
Hou het zonlicht buiten op warme dagen
De warmte van de zon kan de binnentemperatuur doen oplopen zodat uw airconditioning harder moet werken. Hou het binnen koeler door uw zonwering of gordijnen dicht te doen tijdens de warmste uren.
Beperk uw warmwaterverbruik
Gebruik een spaardouchekop, neem een korte douche in plaats van een bad, en laat de kraan niet lopen bij het scheren of tandenpoetsen.
Verspil geen elektriciteit
Schakel uw computer en beeldscherm uit wanneer u ze niet gebruikt; u bespaart heel wat energie door elektronische toestellen niet in stand-by te laten staan.
Schakel over op spaarlampen
Vervang uw gloeilampen door spaarlampen. Spaarlampen gaan langer mee en verbruiken minder elektriciteit dan gloeilampen. Een spaarlamp wordt ook wel compacte fluorescentielamp (CFL) genoemd.
Vermijd tocht
Dicht luchtspleten rond tochtige ramen en deuren af met tochtband.
Laat uw kleren drogen aan de wasdraad
Gebruik uw droogautomaat minder en bespaar energie door uw was te drogen aan een draad of droogrek.
Was uw kleren in koud water
Gebruik koudwaterwasmiddelen en stel de temperatuur op uw wasmachine in op koud.
Schakel onnodige verlichting uit
Denk eraan de verlichting uit te schakelen wanneer u een kamer verlaat.
Houd de pluizenfilter van uw droogautomaat schoon
Maak de pluizenfilter van uw wasdroger voor elk gebruik schoon om de luchtcirculatie te bevorderen.
Stop uw wasmachine vol
Laat uw wasmachine of vaatwasser alleen draaien als ze vol is.
Kies voor lampen met een laag vermogen
Ga na op welke plaatsen in uw woning u geen sterke verlichting nodig hebt. Misschien kunt u op bepaalde plaatsen lampen met een lager wattage gebruiken, bijvoorbeeld in de bergruimte of de hal.
Bewaar uw voeding op de juiste temperatuur
Aanbevolen koelkasttemperaturen zijn 3 tot 5 °C voor het koelvak en -15 °C voor het vriesvak. Als u een aparte diepvriezer hebt voor langdurige bewaring, stelt u deze best in op -18 °C.
Houd uw lampen schoon
Gebruik in plaats van een vuile, bestofte lamp met hoog wattage liever een lamp met een laag wattage en houd ze schoon! U krijgt voldoende licht als u uw lampen met laag wattage schoon houdt.
Kleuren zijn belangrijk bij de inrichting van uw woning
Maak een ruimte lichter door lichte kleuren te gebruiken, zo hebt u ook minder kunstverlichting nodig. Lichte kleuren reflecteren het licht en donkere kleuren absorberen licht. Houd hier rekening mee als u de volgende keer gaat schilderen.
Zet de temperatuur van uw waterverwarmer wat lager.
De temperatuur van uw boiler stelt u het best in tussen 55 en 60 °C. Op die manier spaart u energie en voorkomt u kalkafzetting.
Kleed u licht voor de zomer
Aangepaste kleding naargelang het seizoen maakt een groot verschil in hoe u zich voelt. Met losse en lichte kleding tijdens de warme maanden krijgt u verkoeling van de lucht die langs uw lichaam stroomt.
Kleed u warmer aan tijdens de wintermaanden
Hou het knus en warm in de winter met mutsen, truien en dekens.
Tips voor een lager verbruik van de airco
Vermijd zoveel mogelijk de installatie van een aircotoestel. Indien u er toch één heeft, beperk dan het verbruik ervan door:
- de temperatuur niet te laag in te stellen - enkele graden kouder dan de buitentemperatuur voelt al fris aan, verbruikt minder energie en is gezonder.
- gebruik buitenzonwering, zodat de zon uw woning niet kan opwarmen.
- houd ramen en deuren gesloten, zodat de koude lucht binnen blijft.
- Zorg ervoor dat de luchtstroom aan de aanzuig- en afvoerzijde van uw aircotoestel niet belemmerd is.
Hou het koel door deuren gesloten te houden
Wanneer uw airconditioning in gebruik is, moet u buitendeuren zo weinig mogelijk openen en sluiten. Binnendeuren van kamers die niet in gebruik zijn, houdt u gesloten.
Houd uw koelkast vol
Geloof het of niet, maar een volle koelkast houdt uw spullen beter koel en voorkomt dat de temperatuur te snel stijgt wanneer de deur wordt geopend. Dit vermindert de hoeveelheid energie die nodig is om uw koelkast opnieuw af te koelen nadat u ze geopend hebt.
Kook snel
Kleine porties bereidt u sneller en zuiniger in de microgolfoven. Grote hoeveelheden vloeistof, voor soep of pasta bijvoorbeeld, verwarmt u het best op een kookplaat.
Laat koude lucht niet meer ontsnappen
Bedenk vooraf wat u nodig hebt voor uw maaltijd en neem alle benodigdheden in één keer uit uw koelkast, zo voorkomt u dat u uw koelkast voortdurend open en dicht moet doen.
Stel uw verwarmingsinstallatie goed af
Laat uw verwarmingsinstallatie jaarlijks onderhouden door een installateur, en laat ook de regeling correct instellen.
Open en sluit uw schoorsteenklep zoals het hoort
Open uw schoorsteenklep wanneer uw haard in gebruik is, maar sluit ze wanneer u uw haard niet gebruikt. Warme of koude lucht in uw woning kan via het rookkanaal ontsnappen. Dit kan in de wintermaanden ook een bron van koude tocht zijn.
Maak het warmer of koeler met uw plafondventilator
Laat uw plafondventilator tijdens de winter met de klok mee draaien om de warme lucht in een ruimte te laten circuleren. In de zomer zorgt u voor een aangenaam koel briesje door uw ventilator tegen de klok in te laten draaien.
Beheer uw woonklimaat
Koel uw woning in de zomermaanden met de thermostaat ingesteld op 25 °C of warmer. Verwarm uw woning in de wintermaanden met de thermostaat ingesteld op 20 °C of kouder. Een programmeerbare thermostaat is handig om de temperatuurinstellingen in uw woning te beheren.
Maak uw ramen winddicht
Vervang gebroken of beschadigde vensterruiten door hoogrendementsglas, en dicht spleten en kieren rond ramen en deuren met tochtstrips.
Verwarm of koel alleen wat u nodig hebt
Verspil geen energie door een ongebruikte kamer te verwarmen/koelen. Draai radiatoren dicht en sluit ventilatieopeningen in kamers die niet worden gebruikt. Sluit de deuren van deze kamers om te verhinderen dat ongewenste lucht in uw voor het overige warme/koele huis terechtkomt.
Plaats geen meubelen voor ventilatieopeningen
Zorg ervoor dat ventilatieopeningen niet worden afgesloten door meubelen.
Sluit uw rolgordijnen en bespaar energie
Duo rolgordijnen zijn goede energiebespaarders. Deze rolgordijnen zijn aan de ene kant wit (reflecteert warmte) en aan de andere kant zwart (absorbeert warmte). Keer deze rolgordijnen om naargelang het seizoen en zorg ervoor dat de witte of reflecterende kant altijd naar de warmste zijde gekeerd is: naar buiten tijdens de zomer (koelseizoen) en naar binnen tijdens de winter (stookseizoen).
Vervang filters van verwarming en koeling
Zorg voor een betere luchtstroming door de filters van uw verwarmings-, ventilatie- of koelinstallatie regelmatig schoon te maken of te vervangen.
Haal acculaders uit het stopcontact wanneer u ze niet gebruikt
Veel acculaders verbruiken continu stroom, ongeacht of er een apparaat is aangesloten op de lader of niet. Haal de stekker dus uit het stopcontact wanneer de accu volledig geladen is of er geen apparaat meer is aangesloten op de lader.
Houd uw verwarmingssysteem vrij van verstoppingen
Ga naar buiten en controleer de uitwendige delen van uw verwarmingssysteem. Ga na of het systeem niet verstopt is door voorwerpen, bladeren of struikgewas.
Berg uw raam-airconditioningunit op tijdens de wintermaanden
Om tocht rond uw raam-airconditioningunit te voorkomen tijdens de koudere maanden, kunt u de unit best verwijderen en opbergen. Als u de unit niet wilt verwijderen, kunt u tocht voorkomen door middel van een afdekkap.
Laat de kraan niet lopen
Draai de kraan dicht terwijl u de afwas doet. Vul de gootsteen of een afwaskom met water om de vaat te wassen en te spoelen.
Controleer kranen en leidingen op lekkage.
Ook een klein lek van een versleten sluitring kan meer dan 190 liter water per dag kosten. Grotere lekken kunnen honderden liters water verspillen. Sluit alle waterverbruikers en kijk naar uw meter. Als de meter nog steeds beweegt, hebt u een lek.
Installeer beluchters op kranen.
Beluchters op de keuken- en badkamerkranen kunnen het huishoudelijk waterverbruik met zo'n 4 % verlagen. Informeer naar GRATIS beluchters.
Hebt u een lekkend toilet, een lekkende kraan of douchekop?
Hoort u het toilet lopen of uw kraan druppelen? Het is mogelijk dat u zo duizenden liter water per maand verspilt. Om na te gaan of er lekken zijn, draait u alle waterkranen binnen en buiten dicht. Kijk op uw watermeter. Als de meterstand beweegt, hebt u wellicht een lek.
Controleer de vlotter van uw toilet.
Na verloop van tijd raakt de vlotter in de spoelbak van uw toilet versleten zodat hij niet meer goed werkt. Een lekkende vlotter is een van meest voorkomende verborgen lekken in de woning. Een nieuwe vlotter vindt u zo bij de DHZ-zaak en is makkelijk te installeren.
Installeer een spaardouchekop.
Vervang oudere douchekoppen door nieuwe, zuinige modellen die slechts 7,5 liter water per minuut of minder verbruiken. Oudere modellen kunnen tot 26 liter per minuut erdoor jagen en per maand duizenden liters water verspillen. De zuinige modellen van tegenwoordig geven nog altijd voldoende waterdruk en zijn GRATIS te verkrijgen.
Plant soorten die aangepast zijn aan het klimaat.
Verminder de noodzaak om te sproeien door soorten te planten die aangepast zijn aan uw plaatselijke klimaat.
Sproei uw gazon alleen wanneer het nodig is.
Overmatig sproeien van het gazon is een veelvoorkomende verspillende gewoonte. Loop over uw gazon. Als het gras terug opveert wanneer u uw voet opheft, heeft het nog geen water nodig. Besproei uw gazon om de drie dagen. Gebruik zo nodig een tijdschakelaar om de sproeitijd te beperken.
Pas de sproeifrequentie aan naargelang het seizoen.
In de herfst kunt u de sproeitijd met de helft verminderen en toch een mooie tuin houden. Tegen december mag de sproei-installatie volledig uit.
Doordrenk uw gazon.
Sproei lang genoeg om het water tot bij de graswortels te laten komen, maar let op voor bodemverzadiging en afspoeling. Bij een korte sproeibeurt of irrigatiecyclus dringt het water niet door de oppervlakte van de graszode en zal het makkelijk verdampen.
Sproei 's nachts of 's ochtends vroeg.
Om verdamping en verlies door de wind te beperken, kunt u uw gazon en planten het best sproeien tussen 8 u 's avonds en 10 u 's ochtends.
Breng mulch aan rond bomen en planten.
Een mulchlaag van 5 tot 8 cm houdt de bodem vochtig, voorkomt onkruidgroei en voegt voedingsstoffen toe aan de bodem tijdens de ontbinding.
Monteer een afsluiter op alle tuinslangen.
Zorg ervoor dat uw tuinslang voorzien is van een automatische afsluiter.
Veeg stoepen en opritten met de borstel.
Wanneer u de bestrating rond uw woning schoonspuit met water, verspilt u letterlijk honderden liter. Een borstel is beter aangewezen om deze oppervlakken schoon te maken.
Feiten
  • Er is 148.000 liter water nodig om een auto te produceren.
  • Iedereen heeft zijn eigen koolstofvoetafdruk. De koolstofvoetafdruk verwijst naar de hoeveelheid koolstofdioxide die iemand in zijn dagelijks leven, door zijn dagelijkse activiteiten produceert.
  • De klimaatopwarming is een term die de toename beschrijft van de gemiddelde temperatuur op wereldschaal (atmosfeer en oceanen) ten gevolge van het broeikaseffect.
  • Het aantal kilowattuur wordt berekend door het aantal kW te vermenigvuldigen met het aantal uren verbruik. Als u bijvoorbeeld een lamp van 40 watt gedurende 5 uur per dag laat branden, hebt u 200 wattuur of 0,2 kilowattuur elektrische energie verbruikt.
  • Hoewel koolstofdioxide een natuurlijk bestanddeel van de atmosfeer is, zorgen menselijke activiteiten, zoals de verbranding van fossiele brandstoffen, voor een excessieve uitstoot van koolstofdioxide, ook koolstofemissie genoemd.
Cijfers overgenomen van [*] het Amerikaans ministerie van energie (EERE); [*] het Amerikaans agentschap voor milieubescherming (EPA), inclusief ENERGY STAR; en [*] de Administratie voor milieu-informatie (EIA).